Geen overlast meer

Het bespelen van een instrument is hartstikke leuk natuurlijk, maar het kan ook leiden tot overlast. Vooral als je speelt in een gehorige ruimte in huis, kan het zijn dat zelfs de buren gaan klagen. Het is voor jou uitermate belangrijk genoeg oefening te nemen met het instrument, maar je wil niet te veel overlast veroorzaken. Daarom kan het verstandig zijn om goede afspraken te maken, te isoleren of een geluidsstudio aan te schaffen. Meer informatie is hieronder te lezen.

Maak afspraken

Allereerst is het misschien al een goede stap om afspraken te maken met de buren en omwonenden. Zeker als men in een wijk woont, kan het voor veel mensen erg storend zijn als er mensen zijn die graag op hun drumstel of gitaar spelen. In deze afspraken is het voornamelijk van belang dat jullie goed aangeven wanneer en hoelang je van plan bent te spelen. Als het bijvoorbeeld alleen overdag op zaterdag is, zullen de omwonenden waarschijnlijk niet veel problemen hebben met jouw passie. Maar mocht het voorkomen dat je doordeweeks alleen ‘s avonds losgaat, dan zullen er grotere maatregelen genomen moeten worden, zoals isolatie. Stap 1 is in ieder geval het maken van duidelijke afspraken en een goede planning, zodat iedereen op de hoogte is van de geluiden. Zo hou je ook de buren te vriend. Dat is wel zo prettig als je gitaarles in Ede geeft, midden in een woonwijk.

Isoleren

Een goede tweede stap is het aanleggen van isolatie in de muren en het plafond. Het is namelijk niet altijd nodig om gelijk een geluidscabine aan te schaffen. Dit kost natuurlijk ook erg veel geld. Het voordeel van isolatie is dat het bijna overal te plaatsen is en zo niet, dan zijn er waarschijnlijk nog wel andere ruimtes beschikbaar voor jouw oefensessies. Wel is het zo dat dergelijke isolering nooit al het geluid wegneemt. Daarvoor is echt een geluidsstudio nodig. Om de overlast zo min mogelijk te maken, kan het ook helpen om allerlei geluiddempende materialen te gebruiken in de kamer. Zo helpt het neerleggen van tapijt en het ophangen van gordijnen al erg veel, naast het gebruikelijke noppenschuim. Daarnaast is het ook verstandig om geluiddempende instrumenten te gebruiken, waar mogelijk. Bij een drumstel is het bijvoorbeeld een optie om op gaasvellen te drummen. Deze nemen tot ongeveer 70% van het geproduceerde geluid weg.

Geluidsstudio

Als laatste optie is het mogelijk om een geluidscabine aan te schaffen, bijvoorbeeld bij Esmono. Deze losstaande cabines zijn erg praktisch, omdat ze in bijna elke ruimte te plaatsen zijn. Daarnaast bieden ze optimale weerkaatsing van geluid, zodat jij goede opnames kan maken en de buitenstaanders er geen last van hebben. 1 nadeel: ze zijn wat duurder in aanschaf.