Online schilderles volgen?

Als je wilt leren schilderen, dan kan de zoektocht naar geschikte schilderlessen soms lastig zijn. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je het schilderen kunt leren. Echter heeft elke manier zijn eigen voor- en nadelen. Zo is het ook bij het volgen van online schilderles. In deze blog zullen we daarom het een en ander aan informatie geven over het online leren schilderen. Denk hierbij niet alleen aan de voor- en nadelen, maar ook aan de wijze waarop deze lessen worden gegeven.

Voor- en nadelen online schilderles?

De online schilderlessen worden in een cursus gegeven. Zo’n schildercursus bestaat meestal uit een e-book, waarin het lesmateriaal is opgenomen. Daarnaast worden de lessen stap voor stap gegeven en toegelicht met behulp van filmpjes en afbeeldingen. Het voordeel hiervan is dat je eenvoudig de lessen op een tablet, laptop of mobiel kunt volgen. Ook is het niet per se nodig om de lessen thuis te volgen. Wanneer je bijvoorbeeld internet hebt in de trein of bus, dan kun je gewoon de theorie bestuderen. Deze kun je dan vervolgens weer thuis in de praktijk brengen.

Eén van de nadelen van online schilderles is dat je geen persoonlijke begeleiding krijgt. Hiermee bedoelen we dat er geen begeleider aanwezig is die je meteen vragen kunt stellen. Echter is het wel mogelijk om online begeleiding aan te vragen. Deze begeleiding wordt dan via Skype, WhatsApp of Facebook gegeven door een professionele kunstenaar. Daarnaast beschikken sommige online schildercursussen over een privé Facebookgroep voor cursisten. Mocht je vragen hebben of ervaringen willen delen, dan zijn er meestal voldoende mogelijkheden beschikbaar.

Werkwijze online schilderlessen

Net als bij elke andere schildercursus of –workshop leer je eerst de basistechnieken. Denk hierbij aan het opzetten van de compositie (schets), eenvoudige schildertechnieken en het kiezen van de juiste kleuren. Daarnaast is het belangrijk dat je over de juiste schildersmaterialen beschikt. Zo heb je minimaal een ondergrond (schildersdoek of –papier), verf en penselen nodig. Mocht je het schilderen echt leuk vinden? Dan kun je altijd nog andere materialen halen, zoals een schildersezel en palet.