De technologie van 3D printen lijkt nu meer binnen ieders handbereik dan ooit. Voor wie een beetje handig is aangelegd, kan een zelfbouw 3D printer een interessant en leuk project zijn als hobby. Het zelf maken van een 3D printer vereist wel wat begrip van hoe het printen in drie dimensies in zijn werk gaat. In dit artikel gaan we wat dieper in op wat de principes zijn van 3D printen, en hoe deze zijn toe te passen bij het zelf bouwen van een 3D printer.
Hoe werkt een zelfbouw 3D printer?
Hoewel er zeer veel technologieën zijn om 3D objecten mee te printen, is FDM, ofwel Fused Deposition Modeling, de meest wijdverbreide techniek. Deze techniek wordt ook wel eens Fused Filament Fabrication (FFF) genoemd. De grondstof voor FDM printen is thermisch plastic. Dit wordt de printkop ingevoerd als dunne draad, ofwel filament, vanaf een spoel. In de printkop wordt het filament gesmolten en opgespoten op het uiteindelijk te printen object. Hier koelt het thermisch plastic weer af en wordt het hard.
Printen in drie dimensies
Zoals een traditionele 2D printer in twee richtingen kan bewegen, kan een 3D printer dit in drie. Bij tweedimensionaal printen verschuift het papier in één richting over de X-as, waarbij de printkop daarboven op en neer beweegt op de Y-as. Bij een 3D printer beweegt de printkop over zowel de X-als de Y-as. Ondertussen beweegt het platform, waarop het object in dunne laagjes wordt geprint, langzaam omlaag (of de printeenheid omhoog) langs de Z-as.
3D printen met een bouwpakket
Door de complexe technologie van een 3D printer is het vrijwel onmogelijk deze vanaf de grond zelf te bouwen. Zowel de spuitkop, het frame en de interface zijn technische hoogstandjes. Gelukkig voor de enthousiaste zelfbouwer is het wel mogelijk deze afzonderlijke componenten voor 3d printer zelfbouw aan te schaffen. U vindt een uitgebreid aanbod aan de populaire pakketten en modules online. Hiermee heeft u in een mum van tijd zelf uw 3D printer gebouwd!