Wat weet jij over hiv testen? Wist je bijvoorbeeld dat het een infectie is die pas 3 maanden na overdracht meetbaar is in het bloed? Dat er verschillende soorten hiv tests zijn? En dat er preventieve medicijnen zijn, wanneer je in een risicogroep valt? We vertellen je in deze blog alles over hiv testen.
Wanneer een hiv test laten doen?
Hiv is over te dragen via bloed, sperma, vaginaal vocht en moedermelk. In Nederland wordt 95% van de hiv gevallen overgedragen door onveilig seksueel contact. De kleine minderheid komt door gebruikte naalden, bloedtransfusies of door de overgang van moeder op baby. Wanneer je in een risicogroep valt, of last hebt van bepaalde hiv of aids symptomen is het in alle gevallen aan te raden om je te laten testen. Een vroege detectie van hiv is erg belangrijk om ernstige klachten en gevolgen te voorkomen.
Welke hiv testen zijn er?
Er zijn verschillende manieren om hiv te detecteren in het bloed. De meest gebruikte variant in Nederland is de combinatietest. Hierbij wordt er gekeken naar de antigenen en antilichamen die voorkomen bij een hiv infectie. Daarnaast zijn er sneltesten die alleen kijken naar de aanwezigheid van antistoffen. Bij een hiv infectie heeft het lichaam altijd tijd nodig om antilichamen aan te maken. Deze periode heet ook wel de ‘vensterperiode’. Een combinatietest kan hiv al na 2 weken aantonen (met de uitslag binnen een week), een sneltest na 6 zes weken tot 3 maanden (met de uitslag binnen 1 uur). Op verschillende locaties kan je een hiv test laten doen. Zo kan dit bij de huisarts, bij de soa-poli, op een hiv sneltest locatie of thuis met behulp van een zelftest.
Preventie hiv
De belangrijkste preventie tegen hiv is natuurlijk om altijd een condoom te gebruiken, voor veilig seksueel contact. Een andere manier om het risico op hiv uit te sluiten is door het slikken van PrEP pillen. Bij PrEP is het belangrijk om af te wegen hoe groot de kans is dat je hiv oploopt. Vergeet je bijvoorbeeld wel eens een condoom? PrEP is veilig en effectief, maar heeft ook zeker nadelen. Zo wordt het niet vergoed door de zorgverzekering, moet je alsnog letten op het op tijd innemen van de pillen en kan het ook zorgen voor mogelijke bijwerkingen.