4 verrassende weetjes over een goede nachtrust

Slapen is doorgaans niet echt iets waar we teveel bij stil staan. We zijn gewend om ieder etmaal circa 8 uur slaap per dag te pakken. Sommigen vinden slapen zonde van hun tijd en anderen genieten juist enorm van dit momentje rust. Hoe je ook over slapen denkt, we weten allemaal hoe belangrijk het is om over voldoende nachtrust te beschikken. Lekker slapen in de bedden van weidswonenenslapen.nl zorgt ervoor dat je lichaam zich kan herstellen en op kan laden voor een nieuwe dag. Hier volgen 4 verrassende weetjes over een goede nachtrust.

  1. Slaaptekort? Meer kans op overgewicht!

Slaap je structureel te weinig? Dan zal het voor het lichaam moeilijker zijn om bepaalde processen uit te kunnen voeren. Daarnaast zal de aanmaak van essentiële hormonen uit balans raken. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat mensen die te weinig slapen ook meer kans hebben op overgewicht. Dit komt doordat de stofwisseling aangetast wordt zodra je te lichaam te weinig kans krijgt om op te laden. Hierdoor zal hij letterlijk trager worden bij de aanvoering van belangrijke processen. Waaronder de stofwisseling en het vinden van een balans tussen de hormonen geline en leptine. Dit betekent o.a. dat je meer eetlust ervaart. Je lichaam zoekt letterlijk eten om meer energie uit te kunnen halen. Dit in combinatie met een lagere stofwisseling zorgt op de lange termijn voor overgewicht.

  1. Vang overdag meer licht voor een goede nachtrust

Wist je dat het ontzettend belangrijk is om overdag veel daglicht op te doen? Uit onderzoek blijkt dat mensen die overdag veel buitenshuis zijn ’s avonds ook voldoende melatonine aanmaken om rustig in slaap te kunnen vallen. Vooral in de wintermaanden is blootstelling aan voldoende daglicht van essentieel belang. Zorg er daarom voor dat je ook in de winter minimaal 30 minuten tot een uur buiten te vinden bent. Maak even een ommetje of snuif gewoon even de frisse lucht op in eigen tuin. In de avond werkt fel licht juist averechts. Wanneer je voor het slapengaan televisie kijkt of nog even met je smartphone bezig bent, kan dit er juist voor zorgen dat de aanmaak van melatonine vertraagt. Hierdoor val je veel minder gemakkelijk in slaap. Probeer een uur voor het slapengaan daarom alle apparaten aan de kant te leggen en lees eventueel nog een boek in gedimd licht. Wikkel je al snel in de dekbedden 4 seizoenen van Weidswonenenslapen en geniet van een welverdiende en broodnodige nachtrust.

  1. Slecht geheugen

Vergeet je bijna alles en heb je continu het idee dat je hoofd een zeef is? Dan is het goed om je huidige slaapritme eens onder de loep te nemen. Bij te weinig slaap wordt het geheugen namelijk enorm aangetast. Wie veel moet leren en binnenkort een belangrijk tentamen op het programma heeft staan doet er dan ook goed aan om voldoende diepe slaap te pakken. Dit is ook direct de reden waarom vroeger werd aangeraden om met een studieboek onder het hoofdkussen te slapen. Na een goede nacht slapen, kon je de stof simpelweg veel beter onthouden.

  1. Pubers hebben meer slaap nodig

Waar je vroeger altijd om 6 uur paraat zat met de kinderen, kun je ze zo rond de puberleeftijd bijna niet meer het bed uit krijgen. Dit komt omdat het puberbrein plotseling heel snel groeit en daardoor ook meer slaap nodig heeft dan volwassenen. Gemiddeld heeft een puber voldoende aan 9 uur slaap. Maar omdat pubers over het algemeen pas laat in de avond gaan slapen, worden ze ook pas weer rond het middaguur wakker. Het gevolg is dat ze aan te weinig (dag)licht worden blootgesteld en hierdoor de melatonineaanmaak pas ook weer opnieuw laat op de avond begint.

Dit artikel is geschreven door GMU | Adwords expert.