Veilig motorrijden in de herfst: hier moet je op letten!

De meteorologische herfst begint al op 1 september. We willen er misschien nog niet echt aan denken, maar het zomerseizoen loopt dus echt al bijna ten einde. De zon gaat eerder onder, de temperaturen dalen en motorliefhebbers maken hun motor weer klaar voor de winter. Hoewel de herfst vaak wordt gebruikt voor het aanpassen van de motor en eventueel te verrijken met geweldige caferacer onderdelen van Caferacerwebshop.com, zijn er ook nog genoeg motorliefhebbers die geen vaarwel willen zeggen tegen hun dagelijkse ritjes. Waar kies jij voor: is het tijd om je motor op stal te zetten of blijf je nog even dapper ritten maken? In dit artikel geven we tips om veilig motorrijden in de herfst mogelijk te maken.

Je motor loopt sneller schade op

De herfst is geen seizoen voor je motor. De zon staat lager, het wegdek wordt glad van de vallende blaadjes en we hebben vaak te maken met stormachtige dagen. Dit zorgt ervoor dat er sneller ongelukken kunnen ontstaan en de motor veel schade kan oplopen. Even de gashendels indrukken en voor je het weet word je gevangen door de enorme gladheid van het wegdek.

Dit betekent echter niet dat alle motorliefhebbers vanaf 1 september spontaan hun motor op stal zetten. Sterker nog: er zijn motorrijders die juist de voorkeur geven aan dit seizoen. De herfst kent namelijk ook een aantal heerlijke droge dagen, waarbij je kunt genieten van het prachtige kleurenpalet om je heen en minder verkeer op de weg.

Controleer de banden na iedere rit

De herfst is een overgangsperiode tussen de zomer en de winter. Dit betekent dat we werkelijk alle weersomstandigheden tegen kunnen komen. De ene week is het stralend weer en de andere week kan je enkel met een winterjas naar buiten. Die onvoorspelbaarheid betekent ook dat je wellicht nog even wacht om je motor te stallen. Misschien komen er immers nog geweldige mooie dagen aan, waarop een motorritje juist heerlijk zal zijn. Bedenk echter wel dat de bomen zich niet laten foppen door dit weer. Vanaf september beginnen de eerste bladeren al met vallen. De warme kleuren van de blaadjes zijn spectaculair om naar te kijken, maar het levert ook potentiële gevaren op. Knipperlichten aan en gaan is er dan ook niet meer bij. Je moet heel zorgvuldig rijden wil je ongelukken voorkomen.

Zorg er tevens voor dat je je banden na iedere rit controleert. Als er bladeren zijn blijven plakken kunnen de zuren in het blad de band enorm beschadigen. Met alle gevolgen van dien.

Flinke schade door herfststormen

Bedenk ook dat niet alleen vallende blaadjes van invloed zijn op je motor. Ook wanneer je je motor parkeert kan er veel geburen. Denk maar eens aan vallende takken, rondvliegende objecten en zelfs kastanjes die lelijke deuken en krassen kunnen veroorzaken. Meestal wordt dan ook geadviseerd om vanaf oktober niet meer op de motor te stappen. Gebruik die tijd om lekker te sleutelen aan je favoriete voertuig, eventueel een nieuwe db killer van Caferacerwebshop.com te monteren en je motor de rust te gunnen die het nodig heeft (en verdiend!). Natuurlijk kan het geen kwaad om op een droge herfstdag nog heel even een klein ritje te maken en te genieten van het prachtige kleurenpalet. Dit zullen immers één van de laatste ritjes van het jaar worden. Geniet er dan ook ten volle van!