Zijn er wel studiegerelateerde bijbanen?

Recruitment image of a woman in her 20s working at a Japanese restaurant

Ben je bezig met jouw studie? Dan kan dit jou veel geld kosten. Je hebt namelijk te maken met de studiekosten zelf, maar ook het huren van een kamer en uitgaan. Je wilt daarom extra geld verdienen. Tegelijkertijd wil je ook dat jouw bijbaan jou meer kennis geeft over de studie die je volgt. Het is dan verstandig om te bekijken wat de mogelijkheden zijn op het gebied van bijbanen. Maar zijn er wel studiegerelateerde bijbanen te vinden die jou kunnen helpen? En vanaf welke leeftijd is het mogelijk om met een bijbaan te beginnen?

Aan de hand van vaardigheden bekijken

Een studiegerelateerde bijbaan is een baan die je naast jouw studie kunt doen, zowel in de avonduren als in het weekend. Echter kennen lang niet alle bijbanen een aansluiting met de studie die je op dat moment volgt. Je kunt dan als eerste kijken naar de vaardigheden die je nodig hebt tijdens jouw studie en deze vergelijken met de vaardigheden die je bij de bijbaan nodig hebt. Zo heb je verschillende raakvlakken en kun je jezelf ontwikkelen tot de persoon die nodig is om alles met succes af te kunnen ronden.

Een minimale leeftijd voor de bijbaan

Je begint jouw studie altijd na het afronden van het voortgezet onderwijs. Afhankelijk van het niveau dat je volgt, ben je minimaal 16 jaar voordat je begint met studeren. Als je een vroege leerling bent, ben je vaak net iets jonger. Je moet daarom voor een bijbaan Leiden 15 jaar zijn om te kunnen solliciteren. Met deze leeftijd is het vooral belangrijk dat je ontdekt wat je echt leuk vindt en tegelijkertijd wat extra geld verdient om leuke dingen te doen. Van hieruit is het ook eenvoudiger om dit toe te passen binnen de studie die je volgt of gaat volgen.

Verder ontwikkelen aan de hand van de studie

Je kunt daarbij ook naar bijbanen kijken die daadwerkelijk bij jouw studie aansluiten. Als je bijvoorbeeld een horecaopleiding volgt, is het goed om ook in deze hoek een baan te zoeken. De parttime vacatures Leiden geven jou dan duidelijkheid over de bijbanen die beschikbaar zijn en tonen jou ook aan welke vaardigheden je daadwerkelijk moet bezitten. Je hoeft niet over alle vaardigheden en kwaliteiten te bezitten als je begint, maar je moet wel leergierig genoeg zijn en de mogelijkheid hebben om jezelf weer verder te ontwikkelen. Zorg daarom dat deze motivatie ook beschikbaar is.

Meer kennis opdoen met jouw bijbaan

Er bestaan wel degelijk studiegerelateerde bijbanen. Als je goed kijkt binnen de parttime vacatures zul je zien dat bedrijven ook studenten een kans willen geven om meer kennis op te doen. De junior vacatures, traineeships en stages kunnen allemaal als bijbaan dienen en je hebt voldoende tijd over om jezelf te richten op jouw studie. Ondanks dat je het extra geld nodig hebt, moet je immers ook jouw studiepunten halen. Met de kennis die je bij jouw bijbaan vergaart, weet je zeker dat jouw studie ook eenvoudiger verloopt.