Vleugel voor gevleugelde pianomuziek

Het klopt dat je als muziekliefhebber gezegend moet zijn met een meer dan gemiddelde woonkamer om het summum in huis te halen: een vleugel. Dit is de piano op z’n allermooist. In een concertzaal kan dit elegante muziekmeubel snel een lengte van 2,20 m bereiken. Als de klep open staat is zo’n concertvleugel een fascinerende verschijning. Met een geluidskast waar hemelse klanken uit lostrillen. Die klank wordt niet gesmoord door kleppen of platen voor de snaren. De muziek gaat meteen vrij de ruimte in, een weldaad voor je oren.

Elke vleugel z’n eigen ruimte

Voor de meesten is de aspiratie van een vleugelpiano in huis iets te hoog gegrepen. Zeker als je behept bent met een gemiddelde rijwoning. En toch! Er zijn namelijk ook kleinere vleugels te koop. Zijn die qua klankwaarde minder dan een hele grote? Het klopt dat een concertvleugel meer klank uit de kast krijgt. Maar die klank moet ook een enorme concertruimte aan kunnen. Die zou eigenlijk helemaal niet geschikt zijn voor het volume van een woonkamer, ook niet een hele grote. De grote vleugelpiano zou bij jou thuis veel te overdadig werken en te veel klankkracht produceren. Een kleine vleugelpiano past dus veel beter in de woonkamer.

Voorwaarde is voldoende vloeroppervlak

De kleine vleugelpiano nestelt zich dan ook graag in de woonruimte van muziekkenners. Die genieten ook stil van het prachtige model: met een concertvleugel, alleen dan op huiselijke maat uitgevoerd. Dat is dan ook nodig want zelfs een kleine vleugel krijg je niet zomaar op een goed plekje in je kamer. Wie het moet doen met een huiskamer van 4 bij 4,5 m, kan dan de rest van het zit- en berg meubilair maar beter uit de kamer halen. Je hebt echt wel ruimte nodig, bijvoorbeeld een grote serre achter je woonkamer of de grote hoek van een L-vormige woonruimte. Of een eigen muziekkamer!

Een vleugel is persoonlijk

Voor je er eentje aanschaft moet je eigenlijk wel het instrument goed hebben beluisterd. Want de klank van een vleugelpiano is nogal persoonlijk. Er zijn vleugels die behoorlijk robuust overkomen terwijl andere vleugels meer de romantische klankwaardes volgen. Ga je zelf spelen op een vleugel? Controleer dan hoe de aanslag van de toetsen voor jou verloopt. Sommige klavieren werken fijn met lichte aanslagen en andere toetsenborden hebben een wat steviger aanslag nodig. Niet dat het veel uit gaat maken voor het klankspectrum maar de ene aanslag past beter bij je speelstijl dan de andere. En dan nog het sprookje dat een vleugelpiano enkel voor toppianisten bespeeld mag, niets van waar. De beginnende pianist gaat net zo genieten van de onovertroffen klank.

Investeren maar

Dan de prijs. Om toch maar een minpuntje te noemen. Of eigenlijk een redelijk bedrag maar wel een flinke investering. Hoewel je echt geen Steinway & Sons of Faioli concertvleugel in huis hoeft te halen. Dat zou je snel van 50.000 euro of meer afhelpen. Gelukkig is de kleinere vleugel relatief een stuk goedkoper. Een dergelijke piano begint met een prijs vanaf zo’n 5.000 euro.