BKR in de maatschappij

Het BKR, Bureau Krediet Registratie, zorgt ervoor dat wij Nederlanders een notering krijgen wanneer wij ergens een bepaald geldbedrag lenen. Maar dat is niet de enige taak die deze instelling vervult. Ook zijn zij verantwoordelijk voor allerlei sociale zaken, zoals de studiefinanciering. Kort gezegd is dit instituut dus continu bezig met de schulden in Nederland, om deze zo snel en goed mogelijk te verwijderen. Meer informatie hierover is te lezen in onderstaand artikel.

Signalering

Zoals gezegd is het noteren van een BKR-registratie niet de enige taak die het BKR op zich neemt. Veelal zijn de medewerkers van deze instelling bezig met het signaleren van mogelijk opkomende schulden. Dit doen zijn door middel van het uitvoeren van onderzoek, analyses en rapporten, waardoor ze een duidelijk beeld krijgen van alle informatie omtrent schulden en geld lenen. Daarnaast zijn ze ook sponsor van menigeen bedrijf of instituut, zodat zij eerder uit de schulden komen of er überhaupt niet mee te maken krijgen. Verder zorgt het BKR ervoor, dat de betalingsachterstanden van allerlei bedrijven en individuen geordend wordt in een grote database onder de naam ViP, Vroegsignaleringsindex Probleemschulden. Dit is gebaseerd op achterstanden in huur, energierekeningen en sociale diensten, zoals sociale en zorgverzekeringen.

Schulden

Ook houdt het BKR zich bezig met allerlei schulden in Nederland. Dit is namelijk de afgelopen paar jaren een stijgend probleem. In 2011 heeft onderzoek zelfs aangetoond dat ruim 1 miljoen huishoudens kampen met geldproblemen op allerlei gebied. Helaas is het wel zo, dat het huidige systeem van schuldnoteringen nog niet optimaal werkt. Zo is van deze 1 miljoen huishoudens maar een deel geregistreerd bij het BKR, wat inhoudt dat de rest met schulden alsnog geld kan lenen. Ook hier pleit het BKR voor een betere en stevigere fundering, zodat mensen niet nog meer in de problemen komen. Het is namelijk het geval dat alleen betalingsachterstanden bij overheidsinstellingen als de Belastingdienst genoteerd worden bij deze instelling. Schulden bij verscheidene verzekeraars, telecombedrijven, woningcorporaties en energiebedrijven blijven zo ongemerkt op de achtergrond, waardoor niemand er meer erg in heeft. Dit is erg nadelig voor de consument, omdat hij of zij zo een lening aanvraagt terwijl er nog schulden in omloop zijn. Dit maakt de problemen alleen maar erger, zeker met de hoge rentes van tegenwoordig. Het BKR probeert hier zo goed mogelijk op in te spelen, door het systeem te verbeteren. Meer informatie is te lezen op Coderingvrij.nl