De voordelen van een luchtontvochtiger

Zoals de naam misschien al een beetje verklapt verlaagt een ontvochtiger de relatieve vochtigheid in een ruimte. Dit kan zeer van pas komen bij bouwprojecten of lekkages om de droogtijd te verkorten en gevolgschade te beperken. We vertellen u in deze blog alles over de voordelen van een ontvochtiger.

Waarom kiezen voor een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochtiger inzetten bij een project kent vele voordelen. We zetten de belangrijkste voor u op een rijtje:

  • Een luchtontvochtiger verkort de droogtijd van een ruimte aanzienlijk. Het is een geleidelijke manier van drogen, waarmee u schade zoals scheuren of breuken voorkomt.
  • Met een ontvochtiger voorkomt u ook de uitloop van projectplanningen. Denk bijvoorbeeld bij het leggen van een vloer waarbij de ondergrond niet te vochtig mag zijn, of het schilderen van een muur. Zo kunnen vloerenleggers, schilders en stucadoren gewoon volgens planning aan de slag.
  • Ook kunt u een ontvochtiger inzetten bij vochtproblemen zoals een lekkage of andere waterschade.
  • Naast de directe voordelen, voorkomt een luchtontvochtiger ook de gevolgschade die kan ontstaan door vocht, denk bijvoorbeeld aan schimmels of ongedierte. Op de lange termijn is het ook een verstandige keuze voor de gezondheid, een vochtige ruimte kan namelijk zorgen voor bijvoorbeeld luchtwegklachten.

Een ontvochtiger heeft u vaak maar voor een korte periode nodig. Een ontvochtiger huren is dan voor het kostenplaatje een slimme oplossing, in vergelijking met het kopen van een ontvochtiger.

Hoe meet ik het vochtgehalte?

Maar hoe weet u nu of uw woning of gebouw te vochtig is? Hiervoor kunt u gebruik maken van een vochtmeter. Er zijn verschillende soorten vochtmeters in de markt. Een professionele oplossing om vocht te meten is een calcium carbid meting. Deze wordt niet beïnvloed door factoren zoals het ype vloer of muur, maar kijkt echt naar het vochtgehalte in de constructie. Zo krijgt u dus het meest betrouwbare resultaat. Met een vochtmeter kunt u ook goed bijhouden hoe lang u de ontvochtiger ongeveer nodig gaat hebben.