Een fout parkeren boete gekregen, kan je bezwaar aantekenen?

Parkeren wordt steeds vaker een uitdaging in Nederland. Dat is niet alleen het geval in onze hoofdstad Amsterdam, maar zeker ook in heel wat andere steden en plaatsen. Het komt omwille van deze reden dan ook steeds vaker voor dat er een fout parkeren boete wordt verstrekt. Op zich is dat natuurlijk al bijzonder vervelend, maar bovendien bestaat de kans in de praktijk dat een dergelijke boete ook onterecht wordt toegekend. In dat geval moet je dus betalen voor een vergrijp dat je niet eens hebt gepleegd. Gelukkig is het mogelijk om daar bezwaar tegen aan te tekenen. Hoe dat nu precies verloopt en waar je rekening mee dient te houden ontdek je meteen hieronder. 

Het aantal fout parkeren boetes neemt stelselmatig toe 

Vroeger werd een fout parkeren boete gevoelig minder vaak uitgeschreven dan tegenwoordig het geval is. Dat is het gevolg van het feit dat er toen nog heel wat meer parkeerplaatsen vrij eenvoudig beschikbaar en voor handen waren. Tegenwoordig is dat een behoorlijk stuk minder voor de hand liggend. Dit geldt niet in het minst voor grote steden waaronder natuurlijk onze hoofdstad. 

In veel gevallen spreekt het voor zich dat een fout parkeren boete gewoon rechtmatig wordt uitgedeeld. Dit gezegd hebbende is het zeker zo dat er ook situaties zijn waarin dit helemaal niet het geval is. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer er sprake is van laden en lossen. Wanneer je het vermoeden hebt dat er sprake is van een foutieve vaststelling zal dat uiteraard als gevolg hebben dat je graag een bezwaar aan zal willen tekenen. Dat bezwaar moet ingediend worden door een jurist.

Hoe een bezwaar tegen een boete fout parkeren aantekenen?

Een fout parkeren boete kan in de praktijk in meerdere situaties (met succes) worden betwist. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer er sprake is van het ontbreken van een correct verkeersbord. In dat geval is het mogelijk dat je, je helemaal niet bewust was van het verbod op parkeren waardoor je er eigenlijk ook niet voor verbaliseerd kan worden. Eenzelfde situatie doet zich voor wanneer:

  • Er sprake is van laden en lossen;
  • Je bezig was met mensen te laten uitstappen; 
  • De boete op kenteken en niet op bestuurder werd opgelegd;

In alle bovenstaande gevallen is een bezwaar aantekenen tegen je fout parkeren boete een mogelijkheid. Hou er wel rekening mee dat dit niet automatisch leidt tot succes. Omwille van deze reden is het altijd een goed idee om een beroep te doen op de diensten van een gespecialiseerd jurist. Hij of zij zal je namelijk meteen van bij de start kunnen aangeven hoe groot (of hoe beperkt) de slaagkansen zijn van je bezwaar. In het meest optimale geval kies je ook voor een jurist die werkt op basis van no-cure-no-pay. Wanneer je dit doet zal je immers tot de vaststelling komen dat je geen kosten moet betalen wanneer het bezwaar uiteindelijk niet succesvol blijkt te zijn. Hoe dan ook, heb je een boete voor fout parkeren gekregen en is deze volgens jou helemaal niet terecht? Dan mag het dus duidelijk zijn dat je daar probleemloos bezwaar tegen kan aantekenen.Niet ergens verkeerd stil gestaan maar juist te hard gereden? Ook bij snelheidsboetes kan er bezwaar gemaakt worden.