Hoe kan je een autoverzekering afsluiten?

Het afsluiten van een autoverzekering kan in de praktijk uiteraard gebeuren op menig aantal verschillende manieren. Om te beginnen is het zo dat je ervoor kan kiezen om een zogenaamde WA-verzekering af te sluiten. Het betreft hier de enige van de verschillende autoverzekeringen op de markt welke bij wet verplicht is. Het probleem dat zich stelt bij deze verzekering is echter dat ze enkel en alleen een tussenkomst biedt voor schade aan derden. Met andere woorden, de schade die mogelijks kan ontstaan aan jouw eigen auto zal nooit worden gedekt. Wil je graag precies te weten komen over welke mogelijkheden je allemaal beschikt voor wat het afsluiten van een autoverzekering betreft? Dan is het zonder meer van belang om nog verder te blijven lezen. 

Wat is een autoverzekering? 

De autoverzekering is zoals de naam van deze verzekering al laat vermoeden een exemplaar dat specifiek in het leven is geroepen voor het verzekeren van… een auto. Het kan hierbij gaan om een auto die wordt gebruikt voor private doeleinden, maar het spreekt voor zich dat er ook bedrijfsvoertuigen meeverzekerd kunnen worden. Als je van plan bent om een dergelijke verzekering af te sluiten is het dan ook altijd van cruciaal belang om stil te blijven staan bij de onderlinge verschillen waarvan sprake kan zijn. Veel mensen denken dat het niet uitmaakt of je nu kiest voor een privé of een zakelijke autoverzekering, maar in de praktijk is dat zeker wel het geval.

Voor de particuliere autoverzekering geldt in de praktijk dat ze geen schade zal verzekeren die ontstaat tijdens het uitvoeren van zakelijke ritten. Hieronder vallen niet alleen de ritten die worden uitgevoerd door een garage, maar wat bijvoorbeeld ook te denken van autorijscholen, verhuisbedrijven en ga zo maar door? Als je van plan bent om een auto die je gaat kopen te gebruiken voor zakelijke doeleinden is het steeds van belang dat ze ook op die manier wordt verzekerd. Doe je dat niet? Dan kom je gegarandeerd vroeg of laat in de problemen. 

Af te sluiten op drie verschillende manieren

De autoverzekering is eigenlijk niet zomaar één enkele verzekering. In plaats daarvan kunnen we ze eigenlijk bestempelen als een verzamelnaam voor drie verschillende soorten verzekeringen. Alleen voor de WA-verzekering is van toepassing dat ze door onze Nederlandse overheid wettelijk is verplicht. Deze dien je dus met andere woorden sowieso af te sluiten wanneer je een auto in het Nederlandse verkeer wenst te brengen. Hoe dan ook, wil jij graag een goed beeld hebben van de verschillende soorten autoverzekeringen die er allemaal bestaan? Blijf dan zeker verder lezen!

1.) Met enkel en alleen een WA-dekking 

De eerste manier om een autoverzekering af te sluiten is kiezen voor de zogenaamde WA-verzekering. Deze keuze wordt in de praktijk vooral gemaakt door mensen die op zoek zijn naar een zo voordelig mogelijke verzekering voor hun auto. Het feit dat je hierbij slechts rekening dient te houden met een zeer beperkt prijskaartje heeft ook een keerzijde. Het is namelijk in de praktijk zo dat je bij dit type van verzekering voor een auto enkel en alleen maar kan rekenen op de aanwezigheid van dekkingen voor schade veroorzaakt aan derden. Ben je dus met andere woorden betrokken bij een ongeval waarvan jij wordt aangeduid als de schuldige partij? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat je verzekeraar de schade aan jouw voertuig niet zal verzekeren.