Welk soort mondkapje past het beste bij jou?

Reizen met het openbaar vervoer is gemakkelijk, milieuvriendelijk en rustgevend, maar vanaf 1 juni moet je in het openbaar vervoer een mondkapje op. Dit moet je er niet van weerhouden om toch de trein, de bus, de tram of de metro te pakken, want zolang iedereen een kapje op heeft, is reizen gewoon veilig. Voor het openbaar vervoer heb je een niet-medisch mondkapje nodig en deze zijn gemakkelijk te koop. Op het station, bij de drogisterij en online worden ze in overvloed aangeboden. Bij zoveel keuze is het soms lastig om te beslissen welk kapje voor jou het beste is. De onderstaande informatie helpt je bij het kiezen.

Een wegwerp mondkapje voor éénmalig gebruik

Wegwerp mondkapjes worden aangeboden in pakken van 10 tot soms wel honderd en zijn, de naam zegt het al, bedoeld voor éénmalig gebruik. Je doet hem op voordat je je voertuig instapt en als je reis erop zit gooi je hem bij het restafval. Deze optie is goed als je niet zo vaak met het openbaar vervoer reist. Een forens die elke dag met het openbaar vervoer heen en terug naar het werk gaat, zal wekelijks minimaal 10 mondkapjes nodig hebben. Dat is veel en dan zijn stoffen mondkapjes mogelijk beter. Wegwerp mondkapjes zijn ook handig om achter de hand te houden voor als je geen stoffen mondkapje meer bij de hand hebt. Was je niet regelmatig, dan zijn wegwerp mondkapjes mogelijk ook een beter idee.

Een stoffen mondkapje kun je hergebruiken

Een andere optie die je hebt is om te investeren in stoffen mondkapjes. Dit zijn kapjes die je na gebruik niet weggooit, maar meeneemt om te wassen en opnieuw op te doen. Er zijn wel enkele regels die je dan in de gaten moet houden. Was je mondkapje altijd direct nadat je ze weer thuis brengt en dan op een vol programma van 60 graden en zonder wasverzachter. Berg ze op in luchtdichte zakjes en houdt gebruikte- en schone mondkapjes gescheiden. Stoffen mondkapjes zijn handig als je veel met het openbaar vervoer reist en als je regelmatig wast. Daarnaast zijn ze ook goed te matchen met je outfit en kun je een mondkapje kopen met een kleur, patroon of afbeelding die bij je eigen stijl past.

Zelf mondkapjes maken

Een laatste optie die je hebt is om zelf mondkapjes te maken. Zoek een officiële site op die daarvoor instructies aanbiedt en ga met naald en draad aan de slag. Een mondkapje maken is niet moeilijk en geeft je volledige vrijheid wat betreft kleur en uiterlijk. Je kunt hier een oude zakdoek of een oud T-shirt voor gebruiken en deze nieuw leven inblazen. Een mondkapje dat je zelf gemaakt hebt kan ook worden hergebruikt, net als de stoffen mondkapjes die je koopt. Deze optie is geschikt voor mensen die creatief zijn, die graag uniek zijn en die het leuk vinden om wat te maken. Maak een aantal kapjes en je hebt direct een goede voorraad waar je weer even mee vooruit kunt.